Povoljno, brzo i efikasno za celu teritoriju grada Beograda

Dezinsekcija

Dezinsekcija je pojam koji označava skup mera i postupaka kojima uništavamo ili kontrolišemo populaciju štetnih insekata. Deo je primenjene entomologije, tj. nauke koja se bavi proučavanjem insekata.

Zavisno od mesta pričinjavanja štete možemo razlikovati suzbijanje insekata u poljoprivredi , šumarstvu, skladištima, domaćinstvima, veterini, higijeni i medicini. U različitim vrstama objekata dominiraju različite vrste štetočina koje su prenosioci uzročnika oboljenja ljudi i životinja, uzročnici materijalnih šteta kao i one koje svojim prisustvom uznemiravaju ljude i životinje.

Utvrđivanjem prisustva problema, identifikovanjem vrste štetočina i infestacije vrši se odabir metode, preparata i opreme za njihovo suzbijanje.

Dezinsekcija zatvorenih prostora – koju sprovodimo metodom postavljanja gelova, vlažne aplikacije ručnim ili motornim prskalicama, kao i hladnim ili toplim zamagljivanjem (raspršivačima i zamagljivačima). Dezinsekciju zatvorenih prostora obavljamo preparatima koji su pogodni za primenu u javnoj higijeni, nemaju štetno dejstvo na ljude i životinje, ne mogu izazvati alergije niti druge negativne reakcije i poseduju dozvole ministarstva zdravlja, ministarstva za zaštitu prirodnih bogatstava i životne sredine, kao i agencije za hemikalije za upotrebu.

Dezinsekcija stanova:  buba švabe, buba rusi, mravi  i ostali slični insekti su česti stanovnici naših stanova. Pogotovo u većim gradskim sredinama kao što je Beograd, gde su česte velike zgrade sa puno stanova. Stambeni prostor je uglavnom topao, što pogoduje insektima za zivot. Dezinsekcija u stambenom prostoru se vrši po ivicama poda u sobama, a više se obraća pažnja pri dezinsekciji u kuhinji i kupatilu jer tamo ima vise izvora toplote. Dezinsekciono sredstvo se aplikuje prskalicama duž lajsni, iza frižidera, veš mašine, oko protočnog bojlera i drugih uređaja koji stvaraju toplotu. Da bi dezinsekcija stana bila uspešna potrebno je temeljno istretirati navedene površine.

Svako sistematskoo suzbijanje insekata potrebno je obaviti na najefikasniji mogući način i uz minimalan rizik ili opasnost za čoveka, neciljane grupe životinja i okolinu.

Cockroach InvasionMeđu insektima koji štetno utiču na ljudsko zdravlje, izuzetno je važno preventivno i sistematično pristupiti suzbijanju onih grupa koje pridonose širenju zaraze, jer su mehanički ili biološki prenosnici uzročnika zaraznih bolesti – tzv. vektori (npr. bubašvabe, muve, komarci iz roda Anopheles).

Kao posebnu grupu potrebno je izdvojiti i tzv. molestante, među koje se ubrajaju oni insekti koji nemaju direktan štetanuticaj na zdravlje, ali svojim prisustvom ometaju obavljanje određenih ljudskih aktivnosti (npr. mravi, komarci, kućna buva).

Primjenjujemo insekticide najnovije generacije, s naglašenim trenutnim, ali i prolongiranim delovanjem, čime se postiže maksimalna delotvornost na duži vremenski period.

U urbanim sredinama, kao vektori i molestanti, najviše problema izazivaju bubašvabe i mravi, koji se zbog povoljnih životnih uslova (stalni izvori hrane) pojavljuju i u obliku pravih najezdi. Ukoliko imate problema sa osama i stršljenima obratite nam se s poverenjem!

U skladu sa sanitarnim preporukama, usluge preventivne dezinsekcije obavljaju se dva puta godišnje (najčešće u proleće i jesen), što odgovara periodu najviše biološke aktivnosti pomenutih insekata.

Uz preventivnu dezinsekciju, dodatnim uslugama kurativne dezinsekcije štetni insekti se suzbijaju po potrebi, odnosno u trenutku kad svojom pojavom počinju predstavljati problem.

Share Button